• hur-tas-pradaxa.jpg

Strokeprevention vid förmaksflimmer

Kapslarna tas två gånger om dagen och det är viktigt att de tas vid ungefär samma tid varje morgon och kväll. Om du glömmer ta en dos kan du ta en kapsel till, så länge det är mer än 6 timmar kvar till din nästa dos. Om inte, invänta nästa planerade dos och ta den som vanligt. Ta aldrig dubbel dos för att kompensera att du glömt en dos. Kapslarna ska sväljas hela och får inte tuggas, krossas eller öppnas. 

Behandlingen med Pradaxa påverkas inte av vad du äter eller dricker. 

Missar du att ta din medicin flera gånger samma vecka, rådgör med din mottagning. Om du är osäker på om du tagit Pradaxa eller inte, ta hellre för lite än för mycket. 

Följ dessa anvisningar när kapslarna tas ur blisterförpackningen:

  • Ta fram kapslarna genom att dra bort aluminiumfolien på baksidan av blisterkartan.
  • Tryck inte kapslarna igenom folien.
  • Dra inte bort folien förrän du behöver en kapsel.
    Kapseln är fuktkänslig. Håll läkemedlet torrt genom att förvara det i originalförpackningen i ett torrt utrymme och i rumstemperatur. Undvik alltså förvaring i badrummet.

Det finns även en doseringsask för Pradaxa att tillgå, denna doseringsask kan hjälpa dig att komma ihåg morgon- och kvällsdosen av Pradaxa. Den kan fås på AK-mottagningar eller på apotek utan kostnad. Vissa apotek erbjuder även en SMS-tjänst som påminnelse för att du skall få hjälp med att komma ihåg att ta dina tabletter. Fråga på ditt lokala apotek efter denna tjänst..

Vid propp i ben och lunga

Vid blodpropp i ben (djup ventrombos) eller lunga (lungemboli) får man ofta behandling med heparinsprutor innan behandlingen med Pradaxa påbörjas. Personalen på din mottagning kommer att berätta hur länge du behöver ta medicinen. Sluta aldrig att ta Pradaxa utan att först prata med din behandlande läkare. 

Pradaxa tas två gånger om dagen i form av en kapsel som ska sväljas hel tillsammans med vatten. Kapseln får inte tuggas, krossas eller öppnas. Det är viktigt att Pradaxa tas vid ungefär samma tid varje morgon och kväll. Pradaxa kan tas med eller utan mat. 

Behandlingen påverkas inte av vad du äter eller dricker, men eventuella magbesvär kan ofta lindras om du tar Pradaxa i samband med måltid och med ett stort glas vatten.

Om du glömmer att ta en dos kan du ta en ny, så länge det är mer än sex timmar kvar till din nästa dos. Om det är mindre än sex timmar kvar, invänta nästa planerade dos och ta den som vanligt. Ta aldrig dubbel dos för att kompensera att du glömt en dos. Om du är osäker på om du tagit Pradaxa eller inte, ta hellre en kapsel för lite än en för mycket. Missar du att ta din medicin vid flera tillfällen samma vecka, prata med din mottagning.


Följ alltid dessa anvisningar när du ska ta Pradaxa:

  • Ta fram kapseln genom att dra bort aluminiumfolien på baksidan av blisterkartan.
  • Tryck inte kapseln genom folien.
  • Dra inte bort folien förrän du behöver en kapsel.
  • Förvara alltid Pradaxa torrt, i rumstemperatur i sin originalförpackning.

Det finns en speciell doseringsask för Pradaxa. Asken kan hjälpa dig att komma ihåg morgon- och kvällsdosen av Pradaxa. Fråga på ditt apotek. Vissa apotek erbjuder även en SMS-tjänst som påminner om när det är dags att ta sin medicin.

Boehringer Ingelheim AB
Box 92008
Hammarby Allé 29
SE-120 06 Stockholm